Mamaia – Recomandări, cazare, restaurante și activități
Mamaia este cea mai mare stațiune turistică de pe litoral. Poate gândul îți zboară chiar aici când te gândești la Marea Neagră. Deși nu mai este de mult Perla Litoralului, Mamaia are încă multe de oferit celor ce vin aici. Trebuie doar să știi ce îți dorești și la ce să te aștepți.
Despre prețurile din Mamaia s-a vorbit mult, de aceea nu vom intra în detalii aici legat de acest aspect. Totuși, planificat bine, un concediu petrecut la Mamaia poate să te lase cu amintiri plăcute.
Booking.com
Pentru aceasta, am pregătit pentru tine următoarele informații utile:
- Unde se află stațiunea Mamaia?
- Plaja Mamaia – Cât este de confortabilă?
- Activități recomandate în Mamaia
- Cazare Mamaia
- Restaurante Mamaia
- Istoria stațiunii Mamaia
Unde se află stațiunea Mamaia?
Stațiunea Mamaia este amenajată pe un frumos cordon de nisip lung de 8 km, ce desparte Marea Neagră de lacul Siutghiol. Practic, se află între localitățile Constanța și Năvodari. Lățimea cordonului litoral varia între 100-200 de metri. Însă, acum, după lucrările de reamenajare a plajei, acestea s-a extins cu câteva zeci de metri.

Accesul în stațiune este destul de facil, parcările sunt, în schimb, o problemă. Aproape toate parcările sunt cu plată, însă achitarea costului parcării este facilitată de aplicații mobile sau plată prin sms. Totuși, dacă ai posibilitatea fie să vii pe jos, fie cu autobuzul/taxi, este mai indicat. Așa nu îți vei pierde răbdarea căutând o parcare în loc să te bucuri efectiv de plajă.
👉 Vezi Webcam Stațiunea Mamaia!
Plaja Mamaia – Cât este de confortabilă?
Trebuie să știi că nisipul din Mamaia nu mai este chiar cel mai fin, în urma lucrărilor ce au avut loc aici. De asemenea, șezlongurile sunt amplasate cam departe de apă, dar poți întâlni și excepții.


Intrarea în apă se face cam abrupt și apa este imediat mai adâncă, din cauza lărgirii plajei cu nisip. Totuși, copii au spațiu suficient de joacă și este loc destul de stat cu cearșaful.
Plaja Mamaia a suferit schimbări în ultima perioadă. Este foarte posibil ca aspectele ce par negative acum să aducă beneficii pe viitor. Lărgirea plajei poate contribui la sporirea gradului de confort. Plaja nu mai este atât de aglomerată cum ne-am obișnuit să o știm. Iar faptul de a te bucura de mare fără a te simți inconfortabil din cauza aglomerației este un avantaj pe care nu îl ai în altă parte.


Cu siguranță, fiecare sezon aduce noi îmbunătățiri. Sperăm să vedem mai multă vegetație pe plajă, mai multă responsabilitate și respect față de natură.
8 activități pe care le poți face în Mamaia
Desigur, când te gândești la vacanța de vară, ai în minte distracția, voia bună și relaxarea. Iar acestea nu se întâmplă doar pe șezlong cu Radio Vacanța în căști.
De aceea, am pregătit pentru tine o listă a celor mai recomandate activități din Mamaia:
1. Plimbare pe faleza stațiunii Mamaia
Relaxează-te la o plimbare liniștită pe faleză. Poți opta și pentru o plimbare cu bicicleta sau role. Poți închiria, de regulă, biciclete din zona piațetei din fața hotelului Perla.

De asemenea, o plimbare pe pontonul din zona hotelului Victoria poate fi o idee foarte bună pentru o seară de vară.


2. Fă o plimbare cu telegondola
Din 2004, stațiunea Mamaia oferă turiștilor posibilitatea de a face o plimbare cu telegondola pe o distanță de 2 km. Stațiunea se vede foarte frumos la o înălțime de 50m, iar întreg traseul este parcurs în 7 minute.
3. Mergi la JT Watersports
Acesta este un parc amenajat pentru practicarea sporturile pe apă de pe lacul Siutghiol. Aici vei avea parte de experiențe pline de adrenalină. Este un loc potrivit și pentru copii.
4. Fă o vizită pe insula lui Ovidiu
Ia vaporașul din zona Debarcader Tic-Tac și mergi să vizitezi insula lui Ovidiu, de pe lacul Siutghiol. Poți petrece aici câteva ore, fiind frumos amenajată, cu posibități de recreare. Aici vei găsi și un restaurant pescăresc unde poți savura preparate din pește și nu numai.

5. Încearcă sporturi nautice în Mamaia
Dacă ești pasionat de sporturi de apă, aici poți practica windsurfing, plimbări cu skyjet-ul sau scuba diving.
6. Practică sporturi de echipă
Dacă ești adeptul sporturilor de echipă, precum volei pe plajă sau handbal pe plajă, în Mamaia găsești și terenuri de închiriat, dar și gratuite.

7. Mergi la Luna Park
Luna Park este o altă opțiune pentru momentele când vrei să îți crești adrenalina și să ai parte de puțină distracție. Luna Park Mamaia se află chiar la ieșire din Satul de Vacanță Mamaia, și este plin tot sezonul de carousele, roți ale morții, curse cu mașini și alte astfel de aparate gata să te scoată din plictiseală.
8. Satul de Vacanță Mamaia
Satul de Vacanță Mamaia, aflat chiar în imediata apropiere a parcului Tăbăcărie, este în sine o zonă plăcută pentru plimbare. Vei găsi numeroase magazine cu suveniri și căsuțe tradiționale românești.
Cazare Mamaia – Ce hotel, pensiune sau vilă să alegi?
Atunci când vine vorba de cazare în Mamaia, posibilitățile sunt nenumărate. De la hoteluri de lux, la cele de tip boutique, resorturi, vile sau apartamente private, poți găsi o cazare pe gustul tău. Care totuși să nu te lase doar cu briza mării în buzunar.
Așadar, ce poți alege?
O idee foarte bună pot fi hotelurile de trei stele, care oferă facilități deosebite. In Mamaia există numeroase de astfel de hoteluri, cu piscină, saună, jacuzzi etc, la un preț mediu față de ce mai este în zonă. De exemplu, te poți orienta către:
- Hotel Lido 3*
- Hotel Clas 3*
- Hotel Riviera 3* Mamaia
- Hotel Majestic 3* Mamaia
- Complexul hotelier Pirates Resort Mamaia 3*
- Resort Leon Beach 3*
Bineînțeles, există și variante mai scumpe, precum cele ce urmează, însă trebuie să te informezi bine dacă prețul cerut se armonizează cu confortul și serviciile oferite.
Iată căteva exemple de hoteluri de lux din Mamaia:
- Lemon Cliff Luxury
- Hotel Opera
- Hotel Excelsior
- Hotel Iaki
- Hotel Scapino
- Hotel Savoy
Resorturi Mamaia:
- ONIX NS Studios Resort
- Phoenicia Luxury 4* Mamaia
- Oneiro resort
Este adevărat, este frumos să ai o cazare foarte aproape de mare și cu vedere spre plajă, dacă se poate. Însă, în general, prețurile din Mamaia nu se justifică. De aceea, fii atent când îți alegi cazarea în Mamaia, și analizează mai îndeaproape recenziile privitoare la servicii. Chiar dacă hotelul este luxos, și serviciile trebuie să fie la înălțime. Cu siguranță vei găsi o cazare care să îți facă vacanța mai frumoasă!
Restaurante Mamaia – Unde mănânci bine în stațiune
Așa este, vacanța pe litoral este și despre mâncare. Iar în Mamaia poți găsi mâncare bună, care să-ți lase gura apă și amintiri plăcute. Este adevărate, trebuie să fii foarte atent udnde alegi să iei masa. Aceasta pentru că nu toate restaurantele sau terasele din Mamaia sunt ceea par. Și, din nou, vorbim de servicii. Se pare că aceasta este principala problemă aici, și anume calitatea serviciilor. Dacă mâncarea și locația sunt faine, dar servirea este defectuoasă, nu vei pleca cu un gust plăcut.
În această situație, pentru momentele când vrei să încerci și altceva decât restaurantul hotelului unde stai, iată câteva recomandări de restaurante în Mamaia:
- Restaurant Nikos Cazino Mamaia – Nu dai greș cu o masă în stil grecesc pe malul mării. Aici găsești gyros delicios, brânză halloumi pe grill cu ardei capia copți, souvlaky, mâncare de vinete coapte cu carne, mousaca și multe altele. Preparatele și servirea sunt foarte bune. Restaurantul se flă în zona piațetei din fața Cazinoului din Mamaia.
- Restaurant La Nueva Cucaracha – Acesta este un restaurant mai select, aflat chiar în inima stațiunii. Se află amplasat chiar pe plajă, iar decorul este deosebit. Prețurile sunt un pic mai mari decât în general, însă raportul calitate-preț este foarte fair. Îți va plăcea mult aici.

- Terasa Casa Românească – Și acest restaurant se află tot în zona Cazino Mamaia, cu o mâncare delicioasă și servire promptă. Aici vei găsi preparate tradiționale, cu care ești obișnuit. De asmenea, de multe ori se organizează seri cu muzică românească live, pentru ca tu să intri mai ușor în atmosfera de vacanță.
Cum alegi un restaurant bun?
Ca și pont, alege restaurantele care au atât un scor bun pe Google, dar și review-uri cât mai variate. Dacă vreun restaurant, terasă sau magazin nu îți insipiră încredere, mai bine mai cauți, decât să ai parte de o experiență neplăcută. Cu cât dedici mai mult timp pentru a te informa, șansele să găsești un restaurant bun în Mamaia vor fi mult mai mari.
Iar dacă dorești o experiență inedită, de care poate va fi greu să afli altfel, alege terasa Sky View a Hotelului Parc din Mamaia. Aflată la etajul 14, terasa deschisă îți oferă o priveliște uimitoare asupra stațiunii. Dar trebuie să știi că aici poți servi exclusiv băuturi. Deci pentru mâncare trebuie să te orientezi în altă parte.

Istoria stațiunii Mamaia – Când a început turismul aici?
Puțini știu că stațiunea Mamaia are o istorie de mai bine de 100 de ani. La 28 august 1906 se inaugura oficial stațiunea care avea să devină cel mai căutat spațiu de pe întreg litoralul românesc. Primarul de atunci, Ion Bănescu, întrevedea potențialul fâșiei de nisip cu climă marină, aerosoli, apă sărată și soare dogoritor.
La început s-a construit aici un prim stabilament balnear de lemn, cu două foișoare și punți ieșite în mare. Sub același pavilion va fi adăpostită și gara din Mamaia. Aceasta deoarece exista un tren care lega Constanța de stațiune, iar traseul putea fi parcurs într-o oră și jumătate.
Cei care alegeau să vină aici pentru băile de soare se bucurau de concerte ale fanfarei Regimentului de Infanterie 34 și de mesele delicioase ale restaurantelor pescărești.
Chiar Regina Maria este cea care se îndrăgostește de acest ținut și își construiește aici un palat în 1926. Acesta va fi cunoscut drept Castelul Reginei Maria din Mamaia. Puțin mai târziu, chiar lângă palat se ridică vila lui Barbu Știrbey.


Un pic mai târziu, în 1935, se construiește și Cazinoul din Mamaia.

În 1934 se ridică și prima vilă din stațiune, Vila Albatros, care poate fi văzută și azi. Hotelul Rex va fi ridicat imediat după, în 1936, într-un frumos stil colonial italian. Abia în 1957 se construiește următorul hotel, numit pe atunci București, actualul Iaki.
În perioada comunistă stațiunea prinde un mare avânt, fiind destinația de vacanță preferată a turiștilor din Occident. După Revoluție, stațiunea a avut o perioadă de declin. Totuși, situația pare să ia, încet, încet, o curbă ascendentă, către dezvoltare.
Pentru noi, stațiunea Mamaia rămâne o destinație deosebită a litoralului. Tu de ce alegi să vii aici?

Naomi Vedinas
Am reunit aici, sub forma "Turistului Liber", pasiunea mea pentru povestile trecutului, aprecierea pentru obiceiurile locale si placerea de a calatori. Sunt Naomi si te invit sa experimentezi un altfel de turism, un turism liber, bazat pe cunoastere.