orasul mangalia
Judetul Constanta
3 Reviews

Obiective turistice Mangalia – Ce să vizitezi în oraș?

Orașul Mangalia, ridicat la rangul de municipiu al județului Constanța, păstrează și acum, după mai bine de 2500 de ani, frumusețile naturale de altă dată.

Acestea i-au atras aici pe coloniștii greci din Heraclea Pontica (azi in Turcia).

Descoperă și tu care sunt obiectivele turistice din Mangalia.

Booking.com

Obiective turistice Mangalia pe care să le vezi

  • Portul Mangalia – Mangalia poate fi stațiunea turistică ideală pentru relaxare împreună cu familia, fiind mai puțin aglomerată, cochetă și curată. În zona portului este amenajată o grădină frumoasă unde te poți plimba în serile răcoroase.
  • Plaja orașului Mangalia se întinde între Portul Mangalia și stațiunea Saturn. Aceasta are o lățime maximă de 120m. Este ușor accesibilă din centrul orașului și îi întâmpină pe turiștii dornici de soare și mare cu un nisip fin și fierbinte.
plaja mangalia
  • Muzeul de Istorie Callatis si Muzeul Marinei așteaptă turiștii dornici să descopere frumusețile istorice ale locurilor. Aceasta pornește din epoca greacă, la basilica romano-bizantină, la epoca genoveză, musulmană și până în prezent.
  • La Mangalia ai ocazia să observi una dintre cele mai mari comunități musulmane din Romania. Lăcașul de cult al acestora, Moscheea Esmahan Sultan, datează din anul 1525. Aceasta este cea mai veche moschee din Romania.
  • Vizitează ruinele fostului Callatis expuse la subsolul hotelului Belvedere. Acesta este un important obiectiv turistic din Mangalia. Ai ocazia să vezi ruinele cetății de epocă romană, conservate foarte bine.

Activități pe care le poți face în orașul Mangalia

  • Aqua Park Mangalia
parc acvatic din mangalia1

Bucură-te de mișcare și relaxare în aer liber la parcul acvatic din Portul turistic Mangalia. O varietate de trambuline, tobogane și trasee cu obstacole pe apă te așteaptă să le descoperi împreună cu toată familia. Aqua Park-ul are o capacitate de 500 de persoane și reprezintă centrul distracției din oraș.

Află mai multe detalii despre Aqua Park Mangalia!

  • Dacă ești iubitor de cai, la N-V de oraș se află o vestită herghelie de cai pur-sange. Aceasta te invită să admiri caii bine ingrijiți sau chiar să faci o plimbare ecvestră pe malul mării.
  • Sanatoriul are permanent porțile deschise pentru cei care tânjec după un tratament deosebit pentru boli osoase sau reumatice. Aici puteți beneficia de băi sulfuroase, cu nămol sulfuros de turbă, băi radioactive și multe alte tratamente cu apă provenită din izvoarele din nordul stațiunii.
  • Nu în ultimul rând, vino aici ca să vezi locurile unde s-au filmat scenele din pelicule vestite. “Doi ani de vacanță” de Sergiu Nicolaescu si “Toate pânzele sus” de Mircea Mureșan au scene filmate aici. În plus, Festivalul Callatis și Festivalul Zile și Nopți de Literatură aduc mai aproape cultura și spiritul locurilor.
  • Din orașul Mangalia poți ajunge foarte ușor la celelalte 6 stațiuni de pe litoral. Acestea sunt amenajate pe malul mării, în locul pădurii Comorova. Puteți vizita stațiunile: Olimp, Neptun, Jupiter, Cap. Aurora, Venus și Saturn.

Chiar mai mult de atât, nu uita că ești la 10 km distanță de Vama Veche. Aceasta este stațiunea care se schimbă cu fiecare vizită pe care o faci acolo.

Istoria antică a orașului

Întemeiată în secolul VI î.e.n și cunoscută atunci sub numele de Callatis (probabil dupa râul Calles din Asia Mică), cetatea elenă crește în importanță. Cu timpul, devine un important centru sud-dobrogean. Perși, macedoneni, daci și romani au poposit aici secole de-a rândul, la adăpostul digurilor Mangaliei. Cadrul natural deosebit a atras numeroase popoare. Acestea fie s-au așezat aici, fie doar au trecut prin teritoriul binecuvântat al Dobrogei.

Existența izvoarelor mezotermale sulfuroase, exploatate încă din vremea romană, au transformat stațiunea Mangalia în singura stațiune marină și balneară de pe litoralul românesc.

Mangalia în Evul Mediu

Perioada migrațiilor popoarelor lasă urme și aici. Între secolele IX-XI, orașul decade, ajungând un mic sătuc de pescari. Deși după reintrarea în stăpânire bizantină orașul iși revine din punct de vedere economic, abia în perioada stăpânirii genoveze putem vorbi despre o adevarată revenire a orașului pe harta cetăților importante. Orașul este numit în sec. XIII, într-un Portulan Genovez, Pangalia. O dată cu stăpânirea otomană în Dobrogea (sec. al XV-lea), denumirea cetății devine Mankalya (de origine tătărească).

Perioada Evului Mediu a fost o perioadă sumbră pentru cetățile pontice. Acestea sunt lăsate în voia valurilor și capriciilor vremii. După revenirea Dobrogei sub administrare românească în 1878, Mangalia începe să vadă zorii unei noi ere.

Se acordă o atenție deosebită portului din Mangalia și amenajării orașului ca stațiune balneo-climaterică.

Așadar, vrei să vii la mare dar te gândești să alegi ceva mai retras, dar în același timp plin de viață? Orașul Mangalia te așteaptă pe tine, turistul dornic să-și petreacă timpul liber pe malul mării. Malul care ne încantă neîncetat cu muzica valurilor ce se sparg de el.

Naomi Vedinas

Naomi Vedinas

Am reunit aici, sub forma "Turistului Liber", pasiunea mea pentru povestile trecutului, aprecierea pentru obiceiurile locale si placerea de a calatori. Sunt Naomi si te invit sa experimentezi un altfel de turism, un turism liber, bazat pe cunoastere.

Ofera o recenzie

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii (3)

  1. Daia Romeo 2 ani ago

    Frumoasa expunere,multumesc!

  2. Monika 2 ani ago

    O lectură plăcută și de ajutor. Mulțumesc!

  3. Daniela Mihalea 1 an ago

    Foarte frumos! Multumesc 😊

Crează-ți un cont!

Bucura-te de beneficii!

Afișați politica de confidențialitate
Afișați termenii

TuristulLiber.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.