orasul murfatlar
Judetul Constanta
0 Reviews

Orasul Murfatlar

Luminat de razele soarelui stralucitor si imbibat de o mireasma de vin proaspat, orasul Murfatlar incanta fiecare turist ce se aventureaza pe drumurile sale.

Oraselul cu doar 10.000 de locuitori pastreaza in esenta sa pasiunea pentru vinificatie. Asadar, o vizita in Dobrogea este o experienta incompleta daca nu ajungi pe aceste meleaguri. Chiar si daca nu esti mare bautor de vinuri, o plimbare pe podgoriile insorite iti va trezi pofta de viata, poate si de o mancare buna.

via murfatlar

Ce ne dezvaluie istoria veche a orasului Murfatlar?

Anul 1957 a scos la iveala poate chiar cea mai veche locuinta de pe teritoriul orasului. Sapaturile in dealul de creta Tibisir au dezvaluit un ansamblu rupestru unic in toata Europa de Est.

Acest ansamblu cuprinde 6 bisericute sapate in creta, galerii, incaperi si chiar morminte crestine. Identificarea unei inscriptii slave datand din 650 e.n plaseaza departe in istorie aceasta descoperire. In plus, un grafit in limba greaca din 982 e.n ne ajuta sa ne facem o idee mai clara asupra perioadei locuirii ansamblului. De fapt, s-a constatat ca acesta a reprezentat un centru monahal, numeroase simboluri religioase fiind descoperite aici. De asemenea, este foarte posibil ca vechii locuitori ai zonei sa fii cioplit locuintele in masivul de creta de teama invaziilor migratorilor.

Date importante din istoria moderna a orasului Murfatlar

Denumirea pe care o poarta astazi localitatea aminteste de trecutul otoman al acestor tinuturi. Numeroase toponime dobrogene de origine turceasca s-au pierdut, insa Murfatlar a rezistat schimbarilor. La 1850, an in care localitatea apare sub denumirea de “Murvet”, zona era populata doar de cateva case si o geamie intunecata. Murvet s-a transformat in Murfat, iar apoi in Murfatlar, semnificand “Al lui Murfat”. Denumirea turceasca este schimbata de doua ori cu numele “Basarabi”. Totusi, in 2007 se revine la denumirea initiala, Murfatlar castigand lupta cu timpul si schimbarile.

Ce poti sa vizitezi in orasul Murfatlar?

Relieful central-dobrogean cu dealuri si vai, serpuirea canalului Dunare-Marea Neagra si podgoriile ce acopera dealurile nu sunt singurele atractii care te vor incanta. Inainte sa te hotarasti sa pleci din concediu, parasind Dobrogea, cel mai probabil pana anul viitor, arunca o privire pe aceasta lista:

Orasul Murfatlar – Atractia vinului din cele mai vechi timpuri si pana astazi

  • Ansamblul rupestru de la Murfatlar. Situat pe malul drept al Canalului Dunare-Marea Neagra si in apropierea garii, sit-ul arheologic scoate la lumina dovezi ale unei locuiri milenare. Desi nu poate fi vizitat in interior, peisajul ce il inconjoara are multe de oferit.
  • Dealurile de creta acoperite de Podgoria Murfatlar. Dealurile a caror silueta se creioneaza in fiecare seara la amurg reprezinta un peisaj pentru care merita sa-ti scoti aparatul de fotografiat.
  • Crama si Podgoria Murfatlar a Statiunii de Cercetare Viticola – Loc plin de romantism ce poarta cu sine traditia lui Dionysos, aflat chiar in inima Dobrogei, va da culoare amintirilor tale de vacanta.

Alte atractii turistice pe care sa le incluzi in vizita ta

  • Rezervatia naturala Fantanita. La iesire din orasul Murfatlar, la 1 km sud de podgorie, se deschide o panorama splendida. Ai ocazia sa admiri frumusetea Dobrogei in toata splendoarea ei. Zona ocrotita din 1932, rezervatia cuprinde specii rare de plante, precum bujorul sau migdalul pitic, dar si o specie de broasca testoasa dobrogeana ce se gaseste pe un areal restrans.
  • Canalul Dunare-Marea Neagra. Al treilea ca marime din lume, Canalul Dunare-Marea Neagra scurteaza drumul de la Cernavoda spre Portul Constanta cu 400 de km. Cei 60 de km lungime pe care ii are canalul principal strabat si zona orasului Murfatlar. Astfel, plimbarile cu bicicleta pe malul canalului, pe traseul amenajat, sunt o adevarata delectare. Tot de aici poti observa si Monumentul Tineretului de la Straja, inalt de aproape 50 de metri.
  • Gara feroviara. Aceasta nu este orice fel de gara. Daca esti in Murfatlar, fa-ti timp sa vizitezi gara orasului. Constructie britanica din 1860, gara se afla pe prima linie ferata construita in tot Imperiul Otoman.
  • Conacul Mihail Kogalniceanu. Cladirea construita la sfarsitul secolului XIX pastreaza si azi apetenta pentru estetic a marilor oameni de cultura romani. Desi transformat in gradinita, conacul poate fi recunoscut drept o cladire de mare valoare arhitecturala.

Rezerva-ti o zi din concediul tau la mare, sau vino special aici, la Murfatlar, pentru a te bucura de ce are Dobrogea mai bun de oferit. Cand vei veni aici, vei intelege de ce atat de multe popoare au ravnit timp de secole la acest teritoriu dintre Dunare si mare.

Naomi Vedinas

Naomi Vedinas

Am reunit aici, sub forma "Turistului Liber", pasiunea mea pentru povestile trecutului, aprecierea pentru obiceiurile locale si placerea de a calatori. Sunt Naomi si te invit sa experimentezi un altfel de turism, un turism liber, bazat pe cunoastere.

Ofera o recenzie

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Crează-ți un cont!

Bucura-te de beneficii!

Afișați politica de confidențialitate
Afișați termenii

TuristulLiber.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.